#triatlonLJUBLJANA2018: prvič v Sloveniji kronometrski sprint triatlon

Idealno tekmovanje za preizkus forme pred Ironman70.3 Slovenska Istra, začetnike in najboljše triatlonce

Ljubljana na prvi pogled ponuja vse kar zahteva organizacija vrhunske prireditve v triatlonu. Imamo reko Ljubljanico, ki teče skozi ozki center Ljubljane, imamo zaprt center za promet in atraktivno okolico, a prav reka Ljubljanica trenutno še predstavlja določeno omejitev. Druga opcija je bazenska različica triatlona, ki pa vedno predstavlja izziv, kako narediti tekmovanje atraktivno, dinamično, dostopno za vsakogar in zanimivo za začetnike ter zelo izkušene tekmovalce, če želite profesionalce.

Triatlonski klub Ljubljana 26. avgusta že četrtič zapored organizira triatlon Ljubljana na kopališču Kodeljevo. Da bi naredili bazensko različico triatlona atraktivno so preizkusili že vse variante: od moštvenega kronometrskega triatlona, ekipnega štafetnega triatlona, klubskega državnega prvenstva, itd.. V letu 2018, tudi zaradi prihoda Ironman70.3 tekmovanja na slovensko obalo, organizirajo kronometrski sprint triatlon, na katerem vsak tekmovalec štarta zase in opravi s celotno sprint razdaljo sam. Zakaj bi bilo to zanimivo za vse tekmovalce, ki bodo konec septembra nastopili v Kopru? Zato ker je to hiter trening, ob pravem času, ker vsak dirka samo s časom in ne s konkurenti in ker so dovoljena kronometrska kolesa (kolesa za vožnjo na čas, opp.), ki jih bodo uporabili na IM70.3 razdalji. Tekmovanje je po drugi plati zelo zanimivo za začetnike, saj se lahko vsak ukvarja zgolj s sabo in ni se potrebno »pretepati« z drugimi tekmovalci v skupinskem štartu, se prilagajati vožnji v skupini in dirkati taktično, kot se navadno dirka na kratkih razdaljah. Da pa vse skupaj dodatno začinimo, dodamo nekaj znanih imen slovenskega in tujega triatlona, ki pa bodo motivirani zaradi denarnega sklada tekmovanja. Upajmo, da bo držala tista o več muhah na en mah :-).

 

Torej plavanje bo potekalo v bazenu, štartna lista bo znana 1 dan pred tekmovanjem in bo od slabših do najboljših, tako da se bo napetost stopnjevala do zadnjih tekmovalcev. Po preplavanih 750 metrih bo kolesarska proga speljana na tehnično zahtevni trasi v treh 6,6 km krogih. Prvič po obnovi bo vključena tudi Hradeckega cesta, ki v novi izvedbi nima tako nevarnih ležečih policajev, da bi onemogočali kolesarjenje po njej. In prav ta ulica bo v treh krogih prispevala skoraj 400 višinskih metrov, ki bodo skupaj z vsemi tehničnimi zavoji predstavljali za izkušene triatlonce zelo lep kolesarski test. Tekaški del bo manj zahteven in bo speljan po parku Kodeljevo v treh krogih bodo tekmovalci premagali 5 km.

Ker pa Triatlonski klub Ljubljana že skoraj 10 let veliko truda vlaga v vadbo in športno opismenjevanje mladih na tekmovalen in ne tekmovalen način, bo posebno mesto na triatlonu Ljubljana imel prav triatlon za najmlajše, letnike 2007 – 2012, ki bodo morali preplavati 50m, prekolesariti 2,5 km in preteči 500 metrov. Tekmovanje bo prvo v nizu tekmovanj 26. avgusta, začelo se bo že ob 11h in imelo bo vse značilnosti velikih tekem. Cilj je navdušiti nove, ki si bi upali preizkusiti in dati možnost tekmovati tistim, ki to počnejo že nekaj časa. Nikoli ne veš, mogoče pa na triatlonu Ljubljana nastopi nekdo, ki nas bo leta 2032 zastopal na OI ;-). In prav zato jim je potrebno dati možnost.


Super Sprint razdalja, ki bo na sporedu 12.15h ponuja na eni strani tekmovanje za kadete/kadetinje (l. 2003/2004) in starejše dečke/deklice (l. 2005/2006), na drugi strani pa možnost vsem, ki se s triatlonom še niso srečali, prvi stik s triatlonom in preizkus kako združiti plavanje, kolesarjenje in tek v eno neprekinjeno celoto. Izkušnja vredna truda. Seveda pa je potrebno dodati še češnjo na kup smetane in tako bo na super sprint razdalji že tretje leto zapored organizirano državno prvenstvo za medijske hiše v posamični in ekipni konkurenci. Ekipo sestavljata vsaj dva tekmovalca in največ trije tekmovalci, ki si razdelijo discipline. Torej gre ali za posamično tekmovanje ali za za štafetno varianto.

In zadnje dejanje v dnevu bo ob 14.15h, ko gre na progo kronometrskega triatlona prva ženska, po ženskah štafete in na koncu moški. Triatlon Ljubljana bo dogodek, ki bo trajal od jutra, ko bo ob 9h dodatno za vse plavalne navdušence organiziran conconijev test, pa do predvidoma 17h, ko bo ciljno črto prečkal zadnji tekmovalec.

In veliko bo tistih, ki bodo prisotni na tak ali drugačen način, kot partnerji tekmovanja, tekmovalci, volunterji, gledalci ali naključni mimoidoči.

INFO:

  • http://www.triatlonklub-lj.si/index.php/triatlon-ljubljana
  • Facebook: 4. triatlon Ljubljana - kronometrski "no draft" sprint
  • E: mitja.mori@triatlonklub-lj.si, 041 505 003

PRIJAVE: https://prijavim.se

Partnerji tekmovanja: Mestna občina Ljubljana, Šport Ljubljana, Adacta, Veb Company, Šport hotel Pokljuka, Wakepark Dooplek, Speedo Slovenija, CRAFT Slovenija, Medikem, Top Atlet, Diagonal77, Metalica trade, Razgibajmo Ljubljano, Športna unija Slovenije, Timing Ljubljana, Triatlon Slovenije