Sestavite ekipo in se podajte na kronometrsko ekipno preizkušnjo

#triatlonLJUBLJANA2017

V primeru klubskega prvenstva in ekipnega kronometrskega tekmovanja gre za butično izvedbo tekmovanja, ki si zasluži malo bolj podrobno obrazložitev pravil, sistema tekmovanja, točkovanja in kdo se lahko prijavi na to tekmovanje.

Kaj je to ekipno kronometrsko tekmovanje?

To je tekmovanje, ki je bilo okoli leta 2000 uradno ekipno prvenstvo na evropskih prvenstvih in vseh velikih tekmovanjih, sedaj se pa kot klubsko prvenstvo uporablja v večini razvitih triatlonskih držav (Francija, Italija, itd). Gre za tekmovanje kjer ekipa najmanj 3 tekmovalcev štarta kot ena enota in mora to ostati do cilja. Torej plavajo skupaj, kolesarijo kot ekipni kronometer in tečejo skupaj. Čas se ustavi, ko 3. tekmovalec prečka ciljno črto. V primeru 3. Ljubljanskega triatlona lahko štartajo 4 tekmovalci, tako da lahko enega "potrošijo" med tekmovanjem, medtem ko trije morajo priti do cilja. Natančna pravila in točkovalni sistem pa lahko prenesete na dnu tega prispevka.

Kaj pomeni kronometrska različica?

Vsaka ekipa štarta zase kot enota v razmaku 2 minut in se bori s časom. Vmesni časi Timinga Ljubljana bodo poskrbeli, da bodo gledalci lahko spremljali kaj se dogaja in kdo je trenutno v najboljše položaju.

Kakšne so pa razdalje?

550m plavanje - 16 km kolesa (4 krogi) in 3,5 km teka (2 kroga). Razdalja je nekje med sprintom in super sprintom. Torej res gre za butično tekmovanje, kjer z razdaljo poskušamo zagotoviti, da bodo na koncu ekipe časovno zelo blizu skupaj. To dodatno prinaša draž celotnemu tekmovanju in povečuje napetost med tekmovalci in gledalci.

Kdo se lahko prijavi na ekipno kronometrsko tekmovanje?

Letos smo povečali število ekip na maksimalno število 55 in odprli tekmovanje tudi za mešane ekipe in ekipe, kjer vsi tekmovalci nimajo licence. To smo naredili z enim samim razlogom, da ima vsak možnost preizkusiti se v triatlonski različici, kjer je pomemben ekipni duh in ne zgolj individualizem. Poleg tega je zadeva zabavna in na tekmovališču okrog Kodeljeva tudi zelo dinamična. Razvrstitve bomo imeli v ženski, moški in mešani absolutni konkurenci.

Prijave: http://remote.timingljubljana.si/tzs/default.aspx?id=29

Kaj pa potem pomeni klubska različica državnega prvenstva?

Torej v ekipni razvrstitvi moških, ženskih in mešanih ekip so lahko tudi ekipe brez TZS licenc, medtem ko pa v primeru državnega prvenstva v klubski razvrstitvi upoštevamo zgolj ekipe, kjer imajo vsi trije tekmovalci licence, pri čemer je potrebno poudariti, da v primeru mešane ekipe, ekipa v klubskem prvenstvu ne osvaja točk in je razvrščena samo v odprto ekipno prvenstvo. Torej v primeru klubskega DP mora klub imeti vnaprej prijavljene in jasno označene pare ekip: TKL1-moška+TKL1-ženska, TKL2-moška+TKL2-ženska, prevsem  v primeru večjega števila ekip iz istega kluba. Natančna pravila in točkovalni sistem pa lahko vsak najde na spodnji povezavi: PRAVILA o klubskem tekmovanju 2017.

štart iz vodeTorej gremo po vrsti in najprej smo na plavanju. Kako je štart, izhod iz vode, itd?

Štarter s Timing Ljubljana vsako ekipo spusti na progo (štart je iz vode), kjer ekipa odplava 550m, pri čemer lahko izkorišča "zavetrje" pri plavanju, saj najhitrejši plavalec plava spredaj in narekuje in prilagaja tempo, ostali sledijo v njegovih tokovnicah. Izhod iz vode je čez rob bazena, pri čemer je dovoljeno potegniti sotekmovalca iz vode, če le ta ne zmore več čez rob?

Kaj je z menjavo?

V menjalnem prostoru na točno označenem mestu, kjer ima posamezna ekipa prostor, se ekipa zbere in po menjavi skupaj nadaljuje na kolesarski del. Če eden tekmovalec ostane v menjalnem prostoru, ekipa pa že nadaljuje s tekmovanje, je odstranjen s tekmovanja in ne sme nadaljevati. Torej prehod na kolo kot ekipa.

Kolesarski del?

Tukaj gre za ekipni kronometer, kjer pa kronometrska kolesa aka. koze niso dovoljena. Torej klasična dirkalna kolesa po ITU pravilih. Seveda pa gre za ekipni kronometer in v primeru 4 v ekipi lahko tukaj eden tekmovalec da vse od sebe in nato po kolesarskem delu odstopi. Seveda so to vse taktike, ki jih glede na tekmovalce v ekipi ima posamezna ekipa.

Kaj je s prehitevanjem ekip?

Za prehitevanje ima hitrejša ekipa 40 sekund časa, pri čemer prehitevanje ni dovoljeno v območju izhoda ekip na kolesarsko progo, saj obstaja možnost nesreče zaradi zoženega prehoda. To bo tudi označeno. Ekipe (razen znotraj posamezne ekipe) ne smejo voziti v zavetrju drugih ekip.

je kaj posebnega z 2. menjavo na tek?

Nič, samo to da zopet gredo skupaj na tek kot ekipa.

Tekaški del je v 2 krogih?

Ja v 2 krogih. Edina posebnost je to, da se na teku ne smejo med seboj vleči ali porivati. Pred dvema letoma smo že videli te poskuse, ki so tedaj sicer ostali nekaznovani.

Cilj?

Štoparca se ustavi, ko 3. tekmovalec prečka ciljno črto.

 

Naši sponzorji