Sašo Juraja, 18.12.1970 - 8.9.1999

Kdo je bil Sašo Juraja in zakaj ga ne bomo pozabili

8. September 1999

 

Že od mladega je bil športnik od pete do glave. Začel je s kolesarskimi treningi v škofjeloškem klubu Janez Peternel in kasneje pri kranjski Savi. Po končanem služenju vojaškega roka se je odločil za triatlon in duatlon. Prav slednji mu je prinesel tudi največje tekmovalne uspehe: naslov državnega prvaka, zmage na tekmah slovenskega pokala in številne odlične uvrstitve na svetovnih in evropskih prvenstvih ter tekmah evropskega pokala.

 

Dolgoletni trening, uspehi pa tudi porazi na tekmovanjih so ga oblikovali v izjemno vztrajno in odločno osebnost z jasnimi in neomajnimi cilji pred seboj. Sašo ni poznal polovičarstva. Čeprav je v zadnjih dveh letih kot športni pedagog delal na Gimnaziji v Škofji Loki, je znal športne obveznosti in pedagoško delo v šoli vedno uskladiti in oboje opraviti na najvišji mogoči ravni.

 

Litri in litri prelitega znoja, ure treninga tudi v slabem vremenu, velika odrekanja in povrhu vsega še nenehen lov za sponzorji, ob dopoldanski službi seveda – tak je bil Sašev delavnik. Energijo za vse to je črpal iz neusahljive ljubezni do svojega športa. Njegova prizadevnost in neomajnost sta bili občudovanja vredni in za vzgled ostalim športnikom.

 

Čeprav je bil odličen – mednarodno uveljavljen športnik, je v svojem obnašanju ostajal skromen. Zelo redko je govoril o svojih uspehih, kot da se niti ni zavedal svojega športnega mojstrstva. Vedno je gledal le naprej, kaj mora še postoriti in izboljšati, da bo na naslednji tekmi še boljši. Bil je in bo tudi ostal vzor pravega vrhunskega športnika.

 

Letos je imel še dva velika cilja. Zaključiti študij in diplomirati na Fakulteti za šport ter uspešno nastopiti na Svetovnem prvenstvu v duatlonu oktobra v ZDA.

 

Kot študent in kot sodelavec pri različnih testiranjih je bil Sašo zanesljiv, vedno pripravljen pomagati. Njegovo delo sta krasili natančnost in doslednost, hkrati pa še neizmerna potrpežljivost in vedno prijazen odnos do sodelavcev in svojih kolegov. Bil je pravi pedagog – pedagog po duši.

 

Diploma z naslovom »Primerjava rezultatov aerobnih sposobnosti izmerjenih na tekoči preprogi in atletski stezi« v katero je vtkal vse svoje bogato znanje in neprecenljive športne izkušnje je končana. Le na zagovor Saša ne bo. Z nalogo je vsem športnikom, zlasti pa svojim prijateljem triatloncem, ki jih je imel tako zelo rad, zapustil dragoceno sporočilo.

 

In potem je prišla tista sreda, ki si jo bomo nekateri zapomnili za vedno - odšel je prehitro in odšel je med med svojim najljubšim opravilom – kolesarjenjem :-(