Celotedenska Odisejada po Romuniji

Transilvania 2019 Multisport European Championships - Targu Mures, Romunija

Za zaključek 1. dela tekmovalne sezone 2019 smo planirali udeležbo na EP v Romuniji. Nekateri bi se pomerili v duatlonu, nekateri v akvatlonu, nekateri oboje. Zaradi 5-dnevnega razmika med tekmovanjema bi bili v Romuniji celoten teden. Odlično, res zaključek v stilu. No, pa se je začelo… 3 tedne pred odhodom mi sporoči eden, da ima popravca, ki je seveda ravno v tistem tednu, ko bi morali v Romunijo. Zadnji teden pred odhodom mi sporoči še drugi, da ima tudi popravni izpit, in to enako, iz fizike! Pa saj ne more biti res. Na koncu ostane zgolj Jakob Mamič. Ga vprašam: Gremo vseeno? Jakob: JAAAA! Ok, let's do this!  S seboj vzamem še svojo najmlajšo sestro Jero in gremo. In to z avtom. Najprej se še poigravam z mislijo, da bi šla s svojim avtom, čeprav nam je Boštjan že nekaj časa nazaj ponudil Caddy-a na posojo, a ker smo ostali zgolj trije bi tudi z mojim avtom šlo. Pa me Martin na koncu vseeno prepriča, da bo Caddy boljša izbira, saj bo Jakobu bistveno bolj udobno, ker bo imel celotno klop zgolj zase. Bilo je še nekaj pomislekov ali gremo z avtom, češ, da bomo tja zagotovo potovali 2 dni, ampak se nismo dali. In smo šli…

Petek, 28. junij 2019

Ob 4.30 poberem Jero, greva do Jakoba in ob 5.00 startamo z Rudnika. Do Madžarske mine kot bi trenil, nato pa se začne zabavni del, smo namreč na polovici kilometrov, a Garmin kaže, da časovno nismo še niti na polovici. Najprej nas namučijo z romunsko vinjeto, ki jo je zgleda nemogoče kupiti že ob meji na Madžarskem. Po vstopu v Romunijo se končno dokopljemo do vinjete, nato pa čakamo kdaj bomo to vinjeto lahko uporabili, saj se lokalne ceste kar ne končajo in ko vsakič mislimo, da sedaj smo pa že na vstopu na avtocesto, se izkaže, da je bil zgolj ''lažni alarm''. In se peljemo…km in km po lokalnih cestah z omejitvijo med 30, 50 in zgolj na trenutke 100. Srečujemo na cestah poleg avtomobilov tudi vozove, ki jih v nekaterih vaseh očitno še vedno uporabljajo kot prevozna sredstva. Ko se že zelo približamo naši končni destinaciji – Targu Muresu, ki je 6. največje Romunsko mesto, za nekaj km le okusimo tudi romunske avtoceste, ki se tu šele začnejo in precej hitro tudi končajo, saj so še v fazi izgradnje. Kar zabavno J Po 14urah vožnje nato prispemo do našega apartmaja, ki se izkaže, da je zelo luštno in polno opremljeno stanovanje z izvrstno lego in čudovitim razgledom na mesto ter sončni zahod. Po vselitvi se raztečemo do centra, ki je le dober km stran, da si ogledamo zborno mesto za jutrišnji ogled kolesarske proge, ki je že ob 8.00.

Sobota, 29. junij 2019

Ob 8.00 smo že v centru, saj gre Jakob na uradni ogled kolesarske trase. Kaj hitro ti je jasno, da je zgodnja ura ogleda zaradi varnosti, saj je prometa še bistveno manj, kajti v popoldanskih urah bi kaj takega znalo biti tudi življenjsko ogrožujoče, saj je promet v Romuniji precej dinamičen, pešci, kolesarji ipd. pa evidentno manjvredni udeleženci v prometu, pa če imajo prednost ali ne, tukaj moraš najprej poskrbeti za svojo varnost in zavarovanje svojega življenja. Po razpeljavi smo šli nazaj še malo pospati in nervoza ter trema pred startom je že začela naraščati. Nato je bila na vrsti aktivacija, kosilo, dvig štartne številke in briefing, nervoza in trema pa vse večji in večji. Že na poti domov se je videlo, da bo noč bolj neprespana, a kljub temu je bilo potrebno v posteljo zgodaj.

Nedelja, 30. junij 2019 – EP duatlon

Zaradi veliko startov so morali mladinci oddati svoje kolo v menjalni prostor že zjutraj, skupaj z mladinkami, zato smo se na prizorišče odpravili že zgodaj, a ker imamo apartma zelo blizu smo po tem šli še za nekaj časa počivat v apartma. Start se je bližal, živčki pa so delali po svoje. Ogrevanje, preverit še enkrat v menjalnem prostoru, če je vse na svojem mestu, 5x na WC in start. Elite, U23 in Juniorji so startali skupaj, zato je bil tempo prvih 400m temu primeren. Tehnično je Jakob tekmo oddelal zelo dobro, a trema je bila ob krstnem nastopu na večjih tekmovanjih tokrat prevelika in noge preveč telečje, da bi stekel prvi tek po željah in sposobnostih. Posledično je bila grupica na kolesu temu primerna in zadnji tek je piko na i dodala še vročina.

Jakob je po tekmi povedal: Prva dirka je za mano in spoznal sem "okus" evropskih tekem. Izdala me je trema, zato sem imel tudi noge zelo švoh, ampak sem iz tekme vseeno potegnil veliko koristnega, kljub slabemu končnemu mestu...me je pa veselilo, ker sem dirkal prvič s profiji in jih nisem le gledal prek TV. Vse je enkrat prvič, led je prebit, v petek pa me že čaka evropsko prvenstvo v akvatlonu, za katerega imam cilj, da pokažem česa sem zmožen.

Malo poklapani smo odšli domov, popoldne pa lizat rane na prizorišče petkovega akvatlona, kjer je bilo malo razplavanja, nato pa domov počivat.

REZULTATI EP DUATLON Junior men

Ponedeljek, 1. julij 2019

Končno smo lahko zjutraj malo dlje pospali, nato pa dopoldne odšli do prizorišča akvatlona, kjer je tekmovalcem na voljo tudi olimpijski bazen in smo opravili plavalni trening. Popoldne/proti večeru je sledil še raztek malo drugače;) Malo smo si ogledali tudi mesto v katerem smo, čeprav večino znamenitosti odkrivamo že tekom tekmovanja, saj je celoten dogodek organiziran tako, da je pravzaprav en tak turistični vodič po Targu Muresu (slov. trg ob reki) in celotnem okrožju Mures, ker je že v sklopu tekmovanj veliko različnih lokacij, ki imajo takšna in drugačna zgodovinska ozadja. Danes je sledil še en pomemben dosežek – Jakob je sodeloval pri pripravi kosila in razrezal oziroma predpripravil svojega prvega piščanca:D

Torek, 2. julij 2019

Dopoldne smo imeli nekoliko bolj lahkotno in smo se zapeljali do bližnjega parka, ki je spominjal na slovenski park Tivoli, le v bistveno manjši izvedbi. Popoldne pa trening na prizorišču v open water in zvečer malo po mestu.

Sreda, 3. julij 2019

Danes je sledil aktivni počitek in hkrati najslabše vreme celoten teden, saj je večino dneva močno deževalo in nam prekrižalo plane, da gremo do 1h oddaljenega jezera in tam malo chilliramo v in ob menda zdravilni vodi. Tako smo si šli pogledati Standard duatlon, ki je potekal na motoristično stezi in smo malo navijali za naše age grouperje.

Četrtek, 4. julij 2019

Dan za swim familarization, aktivacijo, dvig številke, briefing in počitek ter že malo pakiranja, saj jutri po tekmovanju pičimo via Ljubljana. Živčnost je pred akvatlonom bistveno manjša oziroma je bolj prisotno navdušenje, kar je zelo dober znak.

Petek, 5. julij 2019 – EP akvatlon

Do konca spakiramo, naložimo avto in se odpeljemo proti prizorišču. Živčnost in nervoza sta minimalni, lahko bi rekla ravno pravi, zato imamo vsi dober občutek. Jakob se v bistvu zelo veseli nastopa, malo tudi zato, ker bo štaratl v isti skupini, kot naš plavalni olimpijec, Martin Bau. Na startu so poleg Martina in Jakoba, še Domen in Matevž. Ogrevanje, registracija, menjalni prostor…vse poteka kot po maslu J Končno start! Malo težav s pridobivanjem prave pozicije v vodi, ampak splaval na repu mladinske skupine, kar je dobra popotnica. Ven iz vode in sam gas. Vsak krog je Jakob pustil vsaj 1 do 2 tekmovalca za seboj in na koncu končal na odličnem 10. mestu med mladinci, kar je res vrhunski debitantski nastop na EP v akvatlonu in odlična popotnica za naprej. V cilju izmenjamo čestitke in nekaj besed še z ostalimi Slovenci. Jakob šeekstra zadovoljen, ker mu je Bau povedal nekaj vtisov z Olimpijskih iger. Poberemo še vso opremo in Lana izpolni obljubo, da če bo nastop dober, da se lahko za zadnje kosilo ustavimo v ''junk'' restavraciji KFC, potem pa via Ljubljana.

Jakob je po tekmi povedal: Moj prvi akvatlon je potekal dokaj dobro. V vodi sem bil malo zmeden  in spustil grupo, ki sem jo s krajšo linijo do izhoda skoraj ujel in na koncu z dobrim tekom pritekel do top 10 med juniorji. Iz duatlona sem potegnil toliko koristnega, čeprav se mi nastop ni posrečil, se mi je pa zato akvatlon toliko bolje, saj sem lahko tekel po svojih najboljših močeh. Najbolj všeč mi je bilo, ko sem se se lahko po koncu tekme v hladnem bazenu družil z ostalimi tekmovalci iz drugih držav in iz Slovenije (Planko, Obreza) in Bau-vom, ki mi je še nekaj povedal o OI :).

REZULTATI EP AKVATLON Junior men

Sobota, 6. julij 2019

Ob 5.30 odložimo Jakoba na Rudniku in tako zaključimo našo Odisejado, ki je bila polna raznoraznih zanimivih in zabavnih dogodivščin ter novih izkušenj.

Sedaj pa malo pavze, potem pa start v 2. del tekmovalne sezone.

SLIKE by Jera&Lana