Že v pripravljalnem obdobju tečem čase in tempe, ki jih prej nisem tekel niti v tekmovalnem

Pogovor z Urhom Klenovškom

Po novem si študent Fakultete za šport. Letos te opazujem in imaš malo težav pri usklajevanju študija in treninga. Kako se spopadaš s tem izzivom?

Resno treniranje katerega koli športa vzame veliko časa in energije, zato je treniranje triatlona , ki je iz treh športov, še toliko večji izziv, sploh če se to izvaja med študijem. Moj največji problem je slaba organiziranost, a ne glede treningov, saj za te sem z večletnim treniranjem pridobil dobro delavno rutino, temveč je moj problem slaba organiziranost za šolo, saj iz srednje šole s seboj nisem prinesel ravno najboljših navad. A vendar se počasi navajam na sistem dela in mislim da sem zmožen študij in treninge usklajevati, samo rokave bo treba zavihati (še malo več kot samo do komolcev).

Kako bi ocenil lansko sezono glede na prejšnje?

Seveda moja lanska sezona najbolj odstopa od ostalih z prestopom v mladinsko reprezentanco, kar je zame pomenilo tudi nekaj prvih dirk na evropskem nivoju. Prva je bila na v Zagrebu na balkanskem prvenstvu, druga pa je bila mnogo večja in bolje zastopana v Tiszaújváros-u na Madžarskem, kjer se sicer nisem uvrstil v finale, a sem vseeno dobil svoje prve izkušnje pravega triatlona.

Sedaj s tabo dela Lana. Kakšne so razlike ko je na terenu bil Martin (ki je še vedno v ozadju, opp.)?

Lana je zelo dober trener, pod njenim vodstvom sem zelo napredoval, predvsem na teku, zahvaljujoč mnogim ponovitvam Šmarne gore (tudi po snegu) in na splošno večji količini teka čez zimo, česar z Martinom nisem prakticiral, saj je bila prevelika bojazen pred poškodbo, saj sem bil pod njegovim vodstvom poškodovan vsaj dvakrat in je bil večji tedenski volumen teka vedno zelo riskanten.

Kako je s plavanjem in treningom plavanja. Bil si pri Iliriji, sedaj plavaš sam? Kako naprej ker vemo, da potrebuješ odlično sredino za napredek?

Plavam še vedno pri Iliriji, čeprav to pomeni le da plavam v njihovi progi, saj je Ilirijina prva plavalna selekcija sestavljena iz šprinterjev in stilistov, kar pomeni da imajo popolnoma drugačne treninge kot jaz, zato smo zelo nekompatibilni. Plavam torej sam, ideje za treninge mi dostikrat da Kristi, tako da plavam nekje 5-5,5km na trening. Definitivno pa je za optimalen napredek v treningu potrebna dobra homogena skupina, ki drug drugega spodbuja in motivira.

Tudi v predtekmovalnem obdobju imava zelo resne pogovore o tvojem pristopu in mojih pomislekih. Zelo direktno vprašanje bom postavil: »Kaj lahko pričakujem to sezono?«

Vsekakor se je moj tek izboljšal, tečem čase in tempe že v pripravljalnem obdobju ki jih nisem prej tekel niti v tekmovalnem, tako da bi moral biti moj zadnji del triatlona mnogo boljši. Pri plavanju forme še nisem testiral a vsekakor sem tudi tu vložil več kilometrov kot lani in zato upam da se bodo moje tekme začele z boljšim plavanjem in s tem tudi z izboljšanim rezultatom na koncu tekme. Vsekakor pa se bom potrudil čim bolje in pametneje oddirkati vse tekme.

Letos je tvoja prva sezona v U23. Kaj so glavni cilji in kje te je za pričakovati čez 5 let?

Prva sezona v U23 bo verjetno kar naporna, saj bom kar na enkrat najmlajši med tekmovalci, s tem pa tudi verjetno manj izkušen. Zato upam se bom lahko iz vsake tekme naučil največ kar se da in to znanje prenašal na vsako naslednjo tekmo in s tem tudi izboljševal svoje rezultate. V petih letih upam da bom naredil vse kar je možno, da svojo pripravljenost dvignem do mojih zmožnosti, potem pa bomo videli kam se uvrščam. Do takrat pa je še veliko dela…

Kaj pričakuješ od ETU kampa v Španiji?

To bo že moja mislim da 3 ali 4 izkušnja z ETU kampom, a prva izven Balkana (razen Madžarske) in pričakujem kar nekaj kalitvenih kilometrov na pedalih, tekaški stezi in v bazenu (ali v morju, če bo sreča J), prav tako pa tudi nekaj teoretičnih znanj in novih spoznanj.

Pa še zadnje vprašanje? Pri meni imaš vzdevek lido (veš zakaj, opp.). Ali bom letos ta vzdevek prejel jaz ;-)?

Dokler bo Lido (mesto v italiji, kjer je prirejen kronometerski triatlon) raven kot palačinka in dokler boš ti vsaj malo kolesarsko pripravljen, bo moje edino upanje, da bi se tega vzdevka znebil, dobro plavanje in še boljši tek. Upam da mi čim prej uspe, ker me že malo živcira… ;)