V 2016 z novim italijanskim trenerejem, zelo ambicioznimi načrti in ogromno količino kvalitetnega treninga

Pogovor z Maticem Modicem

#mori moriii z Maticem Modicem

Matic za tabo je zelo dobra sezona 2015, kjer si pokazal svojo moč že na prvi tekmi v Ribnici, a zaradi napačne nastavitve kolesa nato ni šlo vse kot je treba (vseeno 3 . mesto na DP, opp.). Nato nesreča v Čatežu in noč preživeta v bolnišnici. A poznam te kot izjemno realnega, umirjenega in garaškega in to si dokazal sebi in nam v 2015.

Ali sta 7. mesto v Celovcu in 5. na IM Maastricht rezultata na katera si najbolj ponosen v 2015?

Na sezono 2015, sem v bistvu še vedno gledal kot na učno sezono, saj je bila to šele moja druga sezona na IM razdaljah, kjer pa največ štejejo prav izkušnje. Celotno sezono sem imel kar precej nesreče na tekmah, malo po spletu okoliščin, malo pa po svoji krivdi, ravno zaradi neizkušenosti. Tudi telo še ni bilo tako pripravljeno, kot je recimo že danes, saj vsi vemo kako se trening pri vzdržljivostnih športih nalaga v tebi. Na oba rezultata, ki si jih omenil gledam kot povsem solidna, ne pa na nekaj na kar bi bil posebej ponosen. Seveda, če bi mi pred tremi leti nekdo dejal, da bom šel na IM 8 ur in pol, bi ga začudeno pogledal. Danes pa mislim, da sem sposoben ta čas krepko popraviti in posledično tudi posamezne uvrstitve.


Lansko leto si delal še z Urošem Velepcem, letos imaš novega trenerja. Kdo je to in kako izgleda sodelovanje?

Ja, z novim letom sem pričel sodelovati z Italijanskim trenerjem Fabio Vedana, ki je bil recimo kar 5 let trener švicarske triatlonske reprezentance. Uroš je s prevzemom ženske biatlonske Ukrajinske reprezentance imel še manj časa kot predtem in ga nisem želel več obremenjevati, hkrati pa sem želel preizkusiti nekaj novega. Sodelovanje izgleda tako, da vsak teden dobim plan, ki ga moram realizirati. Nekajkrat letno se odpravim v Milano tudi na teste. Mislim, da sem z njim zadel v polno, saj mi treningi zelo odgovarjajo in tudi dobro napredujem


Ali je IM razdalja tvoja razdalja ali se mogoče spogleduješ tudi z IM70.3, saj si postal izjemno hiter tekač?

Prioriteta ostaja IM. Rajši imam te dolge tekme pred velikim občinstvom, ko prideš v cilj ves izmučen ampak se počutiš kot, da si ravno videl boga:) Seveda pa si želim na vsaki tekmi naresti kar se da dober rezultat pa če je to sprint, 70,3 ali pa IM. Bo pa teh krajših tekem letos bolj malo, saj imam v načrtu 4-5 IM-je.

Koliko (realno) treniraš v tednu: govorimo o povprečnem tednu na eni strani in najbolj obsežnem tednu na drugi?

Letos sem količino in intenzivnost z novim trenerjem kar lepo povečal- več je intervalnih treningov, na kar sem se moral v začetku privaditi. V Januarju sem pričel z nekje 16-19 urami tedensko. V Februarju ko sem že imel glavne priprave sem jih začel delati med 30 in 33. V Marcu pa jih imam okoli 28. vmes sem imel 4 dni počitka ko sem prišel iz priprav- vse ostalo pa je delo iz dneva v dan. Sedaj začenjam malo spuščati pred temi ogrevalnimi tekmami, potem pa verjetno sledi še ena "šok terapija" pred Texasom. Še lani je bilo ur, kilometrov in predvsem intenzivnosti dosti manj ampak mislim, da sem telo prejšnja leta postopoma navajal na raven, da danes lahko zdržim te napore- seveda ob pravilni regeneraciji. Poudarek je predvsem na teku in kolesu. Tečem najraši in všeč mi je, da imam toliko teka- tudi 120km tedensko sem že imel, v povprečju pa nekje 90-110km. Kolesa nekje okoli 350-450, plavanja pa okoli 15km.

Na štartu IMja ste ti, David in Jaro? Na koga moramo staviti :-)?

Obema privoščim dober rezultat, saj sta oba uredu fanta, Davida poznam še malo bolje, saj sva v preteklosti dosti trenirala skupaj in mi je tudi veliko pomagal. Na koga pa staviti- letos še verjetno nanju ampak se bližam in presenečenja se dogajajo:). Ne želim pa se obremenjevati z njima ali s komerkoli drugim oz. s tem koliko mi manjka do ravni svetovne elite, grem svojo pot, treniram in živim zato, da bi tudi sam nekoč bil del nje. Če se izkaže, da sem preveč zamudil s prepoznim začetkom v tem športu in da te ravni ne morem doseči, isti trenutek preneham in grem v službo za hobi pa igrati tenis, hokej ali pa košarko s prijatelji. "Nekaj na pol" oz. da to počnem dan za dnem in nimam nič od tega, da se še preživeti ne morem, je povsem neodgovorno. Na mojo srečo imam za zdaj družino in ljudi, ki me podpirajo in omogočajo da pridem "skozi" (podjetjem Omega Air, Urni d.o.o., Špica, Wilo, Adriatic, ON supergam in s tem Marjanu Jauku, HUUB-u, MR sportu, TKL-ju ter trenerju Vedani in njegovemu podjetju Best coach performance in tudi Mateji in Francescotu, s katerima občasno plavam in mojemu prijatelju Jurici, ki mi pomaga pri športnih opremljevalcih se moram ob tej priložnosti lepo zahvaliti, posebej pa mojemu očetu in podjetju Instalacije Modic d.o.o., ki je moj največji podpornik). Brez resnih rezultatov v prihodnosti, pa si tega ne bom več želel početi.

Imaš kako pomanjkljivost v triatlonu?

Imam pomankljivosti, če jih nebi imel potem nebi bilo zanimivo:) Skušam jih odpravljati in biti vsak dan boljši od prejšnjega.

Ali boš dirkal tudi ETU tekmovanja – govorim o Walchsee ETU Challenge Middle Distance Triathlon European Championships, 4. septembra in Poznan ETU Challenge Long Distance Triathlon European Championships 24. julija? Katera tekmovanja so tvoja prioriteta v letu 2016?

Moj plan glavnih tekem za letos je IM Texas, IM Austria, Challenge Regensburg, IM Barcelona in IM Arizona. Lahko pa se še kaj spremeni in odidem tudi na kakšno od omenjenih ETU tekmovanj.

Se vidimo v Ribnici konc tedna?

V Ribnico nedvomno pridem, mislim, da je to edino tekmovanje, katerega sem se udeležil prav vsako leto od kar sem začel trenirati. Vedno grem rad na duatlon, saj mi za spremembo ni treba že recimo ob 7 uri zjutraj plavati v kakem mrzlem jezeru ali morju kot na tri tekmah:) Na začetku je bil to pravi podvig, zdaj pa jo vzamem kot dober in hiter trening pred nadaljevanjem sezone.