Mateja v olimpijski sezoni 2016 na štartu že to soboto 5. marca v Abu Dhabiju

Pogovor z našo najboljšo triatlonko

@rubrika mori moriii: predstavljamo in pogovarjamo se s tkljevci

Torej kot obljubljeno bom v marcu malo moril in predstavili bomo kar nekaj naših športnikov. Prva, največja, edinstvena, posebna, vrhunska, mami, olimpijka je moja dolgoletna prijateljica Mateja Šimic. Da je bila udeleženka OI v Londonu 2012, da je poosebljenje vztrajnosti, da je garačica, da je dalj časa v triatlonu kot večina vas, da je izjemna oseba, ki je dala triatlonu v zadnjih petih letih velik zagon. Pred prvim tekmovanjem svetovne serije, ki bo že 5. marca v Abu Dhabiju, kjer Mateja nosi štartno številko 46, sem se kar nekaj časa pogovarjal z njo. Ne o nogometu J, pač pa o cilju sezone OI v Riu, kako se je pripravila na sezono 2016, kaj namerava tekmovati, ali bo takšna norija za točkami kot leta 2012, ko ni vedela v katerem časovnem pasu se nahaja, kako je pripravljena in »what is takes«, da si Mateja.

Tekmovanje si lahko ogledate tudi v živo na TriathlonLIVE TV.

Kaj posebnega v pripravah na še eno sezono dirkanja v formuli ena v triatlonu kot se lahko izrazimo za tekmovanje v svetovnem pokalu ITU in predvsem v svetovni seriji WTS? Letos sem bistveno več pozornosti namenila pripravam: tako časa, energije in financ, saj se sezona začenja zame neznačilno hitro s tekmo že ta vikend. Prejšnja leta sem praviloma začenjala s tekmovanji nižjega ranga in se počasi zopet navadila tekmovalnega ritma, to leto pa gre zares takoj s tekmo WTS Abu Dabi. Kvalifikacijsko obdobje je dolgo samo še slaba dva meseca.

Priprave – kje, koliko, sama?

Lansko sezono sem ugotovila,da najbolje počutim in treniram v družbi triatloncev in triatlonk, s katerimi imamo isti cilj- nastop na OI v Riu. Že zaradi tiste male pozitivne tekmovalnosti, ki iz tebe izvleče tvoj maksimum na treningih. Zaradi zimskih razmer v Sloveniji sem se udeležila dvakrat po 14 dni priprav na Fuerteventuri na Kanarskih otokih v Las Playitas. V decembru sem se pridružila avstrijski olimpijski reprezentanci, v januarju pa italijanski ekipi. Na Fuerteventuri je ta čas trenirala večina najboljših triatloncev na svetu, tako da sem del treningov opravila tudi s skupino skupino Javierja Gomeza. Zaključne priprave v februarju pred prvo tekmo pa sem opravila z mojo italijansko ekipo DDS v Milanu, kjer imam kar nekaj enakovrednih sparing partnerjev.


Torej so tam bili tudi drugi »veliki« triatlonci?

V enem trenutku ne bom pretiravala, če rečem da nas je bilo 30 v bazenu, ki bomo verjetno nastopili na Olimpijskih igrah v Riu. Bila je cela Filliolova skupina (Mola, Murray, itd.), mehiška reprezentanca, švedska in norveška reprezenranca. Med sabo smo se hecal, da bi morali povabiti samo še brata Brownlee in bi lahko kar tam organizirali OI (smeh).

Do konca kvalifikacij je še 9 tekmovanj. Upam, da ne nastopiš na vseh 9tih :-)?

(smeh). Ne ne želim živeti zopet leta 2012, ko sem srečevala sama sebe v lovu na točke. Načrt je nastopiti na 3eh do 5ih tekmovanjih. Čim manj tem bolje.

Od česa je odvisno in zakaj?

Odvisno je od rezultata na prvi tekmi, torej koliko točk bom osvojila in kako bodo tekmovale moje konkurentke. Je pa že sedaj jasno, da bo potrebno višje število točk za nastop na OI kot leta 2012.

Konkretno katere tekme?

Hja Abu Dhabi sigurno, trenutno sem prijavljena sem na vse tekme, ker je to del taktike, saj vsi gledajo kako tekmuje neposredna konkurenca in kje lahko dobijo najvišje število točk.

Ohoho torej je tudi zunaj tekmovališče dirka … taktiziranje, dirka živcev. Speljati zadeve optimalno bi rekel?

Seveda želim si priti na OI s čim manj tekmovanji in porabljene energije v 2016. Želim pa si, da bi imela čimveč časa za pripravo na sam olimpijski nastop.

Dobra iztočnica. Glede na to, da ti ne bi mogel več parirati na treningu priča bodisi, da sem jaz čist zanič (kar je deloma res, opp.) ali pa da si ti v formi :-)?

Za začetek sezone sem res dobro pripravljena in komaj čakam na tekmovanja!

Ok bolj konkretno! Plavanje?

Veliko sem delala na moči, tako da sem dobro pripravljena. Plavam povprečno med 30 in 35 km na teden, plavam hitreje. Veliko sem delala tudi na imitaciji gneče na štartu in medsebojnega konflikta med tekmovalkami. Tekmovanje se lahko žal kljub dobri formi, slabo konča po 200 m plavanja s pretepanjem in slabo pozicijo pred nadaljevanjem.

To sem videl (smeh). S kijem te od strani pretepa kar Francesco :-)?

(smeh). No ja pretepa me že ne, me pa med plavanjem moti, jaz pa moram obdržati pravilno tehniko. Na mojem FB si lahko ogledate kako to izgleda – ni prav enostavno :-).

Kolesarjenje?

V Riu je eden izjemno strm klanec. Kako se pripravljaš na ta izziv, ki se bo v 40 km pojavil na kolesarski progi kar 9 krat? Uf ja to bo izziv. Po izračunih glede na testno tekmovanje leta 2015 v Riu bo potrebno v mojem primeru za prvo grupo 30 sekund vsak krog držati med 450 W in 480 W, nato pa še hitro odteči 10 km z utrujenimi nogami.

Uvaaau? In kako gre to?

Imam protokol treninga po katerem to zdaj zmorem narediti dobrih 15 sekund. Do Ria je pa še nekaj časa (smeh).

Ok na plavanju te imamo v dobri formi, na kolesu si vedno bila »the horse« in kot kaže boš tudi letos, kaj pa na teku?

a teku delam dobro, poškodba, ki me je spremljala lansko sezono, imava s fizioterapevtom pod kontrolo, tako sedaj lahko tečem popolnoma normalno. Recimo zadnjič sem delala 7x 1km med 3:20 in 3:11, kar je za začetek sezone dober pokazatelj pripravljenosti.

Zmaga v svetovnem pokalu? Sanje ali dosegljivo?

Namreč jaz bi si v tvoji koži to zelo želel. (smeh). Tudi jaz si to zelo želim in je izvedljivo. Mogoče težje do Ria, po Riu bom pa vsekakor poskusila.

No torej si nekoliko odgovorila na moje naslednje vprašanje. Ti po Riu: triatlon: da ali ne?

Vsekakor da. Triatlon je moje življenje in nekaj izzivov je še vedno ostalo. Drugače me vedno bolj ''preganja'' na treningih tudi sin Luka, navdušen športnik, tako da je čisto mogoče, da bo želel zaplavat v triatlonske vode.

Mateja želim ti izjemen začetek sezone in kot vedno bomo mi4je na tekmi zraven -kričali kot vedno - preko TriathlonLIVE TV? Hvala! 

Z Matejo se bomo zopet pogovarjali čez nekaj časa, pred drugim tekmovanjem, katero pa bo pa ne vemo. Vsekaor eno od preostalih 8 kvalifikacijskih tekmovanj: Gold Coast, Cape Town, Yokohama, Mooloolaba, New Plymouth, Chengdu, Cagliari, Huatulco.