Pred mano je še dolga pot, trdo delo in številna tekmovanja

Pogovor z Jano Koradej

@rubrika mori moriii: predstavljamo in pogovarjamo se s tkljevci: Jana Koradej

Kako dolgo si že v triatlonu in od kod te je pot prinesla v ta zahteven šport?

V triatlon me je poneslo čisto nepričakovano. Sicer sem že nekaj časa razmišljala, da bi se štafetno udeležila triatlona v domačem kraju v Velenju, vendar je bilo vseeno takrat zame plavanje vedno prva ljubezen. Zaradi neuresničenih želja sem se preizkusila na dnevu talentov, ki ga organizira Triatlonska zveza Slovenije. Tu sem našla samo še piko na i na športnem področju. Hkrati pa sem spoznala, da moramo včasih zapreti nekatera poglavja v svojem življenju, da lahko najdeš nekaj kar te še samo dopolni. In to sem našla v triatlonu. Kako dolgo sem v triatlonu pa pri meni nastane manjša zmeda. Pa ne zaradi slabe matematike hah :) Lahko bi rekla, da bo to moja 2. resna sezona.


Verjetno si študentka. Kako usklajuješ vse obveznosti?

Tako ja...sicer letos sem zaradi manjših težav bila premorana vzeti kratko pavzo od študijskih obveznosti. Pri usklajevanju pa nikoli nisem imela težav...sem res dobro organizirana in ponavadi si že dan vnaprej vse naštudiram, da stečejo treningi in ostale obveznosti kot morajo. Smo pa le tratlonci in nam je 1 stvar premalo.

Lani si naredila prvo čisto pravo tekmovalno sezono. Nekaj je bilo super rezultatov. Kateri in kako bi na hitro ocenila 2015?

Zame je bila ta sezona res neka potrditev, da sem lahko uspešna v tem kar rada delam in uživam. Vse kar sem dosegla je bila najboljša motivacija za naprej. V njo sem se podala čisto brez pričakovanj...želela sem si samo izkušenj in dobila sem najboljše kar si lahko za začetek športne poti želiš. Da bi le šlo tako naprej :)

Poškodbe?

Jah poškodbe. Tele moje plavalne noge me včasih ne ubogajo. Ko sem začela s triatlonom sem imela nekaj težav s peto, ker so bile noge po domače povedano iz putra in niso bile navajene tolikšne količine teka. Zame je bil najhujši dan ko mi je ortoped rekel, da bom pač mogla zamenjati šport...sem komaj zadrževala solze. Ampak moja trma mi ni pustila, da bi takoj odnehala in sedaj sem vesela, da so se noge začele privajati in, da nimam prevelikih težav z opravljanjem treningov kot je potrebno.

V 2016 si zamenjala trenerja. Mene sigurno zanima kako ti gre, kaj je drugače, kako sta se ujela, kako se počutiš in kaj je pričakovati (rezultatsko) v 2016 ;-)?

Vsak športnik išče nekaj kar bo najboljše zanj. S Petrom sva se takoj ujela. Z njim lahko sproščeno komuniciram in mu zaupam. Všeč mi je predvsem njegov pristop do špornika in iskrenost. Kako pa vse to funkcionira pa bo pokazal čas in rezultati na tekmovanjih. Letošnjo sezono želim izpeljati dobro in predvsem brez prevelikih pričakovanj. Želim si, da se vidi napredek na kolesu in napredovanje v teku.

Nekajkrat sva lani bila skupaj na kolesu. Skupaj sva ugotovila, da je “bike handling” malo preslab za elite nivo. Kako si se lotila tega izziva in ali že popolnoma založiš ovinek :-)?

Ja to moje kolo...če sem iskrena še nisem čisto sproščena. Vidi se rahel napredek, predvsem letos sem v svoj trening vključila vožnjo v grupah, v katerih se že lahko normalno peljem. Se pa je poznalo, da sem se večino časa vozila sama. Z ovinki in vožnji po bregu navzdol pa še nimam poravnanih vseh računov ampak vem, da z mojo močno voljo in delom bom vedno boljša in sigurna vase.

Letos je tvoja zadnja sezona v U23. Kaj so glavni cilji in kje te je za pričakovati čez 5 let?

Moji cilji letos kot sem že zgoraj omenila so predvsem to, da se vidi napredek na kolesu in teku. Želim si dobro tekmovati na Evropskih pokalih in biti konkurenčna ostalim triatlonkam v skupini U23 in prav tako seveda ostalim. Uf 5let...tako daleč še ne morem gledati ne glede na to, da so moj glavni cilj seveda Olimpijske igre v Tokiu 2020 vendar me do tja čaka še dolga pot, trdo delo in številna tekmovanja. Zaenkrat pa mislim, da bo dovolj, da se osredotočim na to sezono in jo izpeljem po najboljših močeh.

Želim ti uspešno sezono 2016 in vsi v TK Telemach Ljubljana se že veselimo tvojih nastopov!