Bo siesta v Španiji vplivala pozitivno na sicer preveč redoljubno tekmovalko :-)?

Jana je odšla iz Ljubljane na študij in trening v Alicante

#mori morii z Jano Koradej
Jana Koradej ena izmed naših najboljših oz. zelo dobrih tekmovalk, ki je še 28. avgusta nastopila na Telemachovem dnevu triatlona v Ljubljani v zmagovalni ekipi, je prav kmalu po tem spakirala vse potrebno in odšla s trebuhom za kruhom. No ne ravno tako, saj je že nekaj časa bilo na mizi da ali ne na študij v tujino. In izbrala je "DA" in prav je tako! Z njo smo se pogovarjali nekaj tednov po tem, ko se je nastanila v Alicanteju in že zmagala prvo tekmo za svojo novo ekipo Univerze v Alicanteju – kot vedno, kolikor se da odkrito. V lanskem letu se je najprej nekoliko odmaknila od kluba, delala sama, nato pa vseeno spoznala da je skupina tista, ki vleče naprej tako psihološko kot fizično?

Sezona 2016? Dobra ali za v pozabo?

Moja letošnja sezona se žal ni iztekla po mojih željah, pričakovanjih ampak glede na to, da je bila to moja druga tekmovalno resna sezona, sem nekako vedela, da bo veliko težja kot prva saj sem v prvo vstopila brez kakršnihkoli pričakovanj in čisto sproščena. Letos pa sem morala občutiti kakšne so dirke na nivoju najboljših. Kljub vsem dogodkom in težavam, pa sem od nje vsekakor odnesla veliko tako, da ne glede na vse sezona ne sme iti v pozabo, temveč jo bom vzela kot zelo dobro lekcijo in motivacijo za vnaprej.

Kako to da v Alicante?

Ah to moje mesto Alicante :). V mesecu marcu letos smo imeli tukaj ETU kamp in enostavno po končanem tednu bivanja v Španiji sem pustila košček sebe v tem mestu. Miloš, ki je bil del vodje na temu kampu mi je povedal, da želijo v triatlonskem klubu na Univerzi v Alicanteju ustanoviti tudi žensko ekipo in, da so me pripravljeni vzeti. Nekaj dni po prihodu domov, sem pisala glavnemu trenerju Robertu Cejueli Anta, kateri me je z navdušenjem sprejel.

Kakšne imaš tam obveznosti?

Prvi teden mojega bivanja sem videla kako potekajo treningi in ostale zadeve. Celotna ekipa me je sprejela res lepo. Imela sem sestanek z zgoraj omenjenim glavnim trenerjem, ki mi je povedal kako poteka pri njih sezona, kako trenirajo, kakšni so cilji. Torej to leto bodo tukaj moje glavne obveznosti trening, trening, trening ... in počitek. Dvakrat na teden pa bom imela tečaj španščine na Univerzi v Alicanteju, zato da lahko naslednje leto nadaljujem s študijem tukaj in dokončam svojo izobrazbo.

Kakšen je dnevni ritem?

Dnevni ritem je popolnoma drugačen kot v Sloveniji...kako naj rečem... čisto španski :) Vse bolj umirjeno, prijazno in prestavljeno v zame bolj pozne večerne ure. Navajam se na treninge v teh urah in na njihovo slavno "Siesto". Okoli 15. ure se tukaj skoraj vse ustavi...potem veš kaj je na urniku ... SIESTA.

Pogoji?

Pogoji so zame fenomenalni. Že če samo omenim dnevi brez dežja, temperatura skozi skoraj celo leto ugodna za treninge predvsem kolesarske treninge, stanovanje 5 minut stran od univerze in bazena, pomoč fizioterapevtke Clare Lozano Abad in drugih strokovnih delavcev ... preprosto mislim, da so tukaj vsi pogoji, ki jih potrebuješ za vrhunski šport in pa seveda usklajevanje študija in športa. Res pa je, da sem daleč od svojih domačih ter najdražjih in, da bo včasih hudo, ampak za šport sem se pripravljena žrtvovati.

Trenerji?

Zelo sem vesela, da sem pristala v rokah odličnega trenerja Roberta Ceujela Anta, človek z visoko izobrazbo in veliko znanja, bivši kolesar in tudi predavatelj na tukajšnji univerzi. V teh slabih tednih bivanja sem ugotovila, da zanj športnik ni samo številka vendar nanj gleda kot osebo, ki ima svoje potrebe in si želi nekaj doseči. V ekipi pa je tudi pomočnik glavnega trenerja Sergio Selles Perez z veliko znanja, visoko izobrazbo in vedno v pomoč. Skratka vse na vrhunskem nivoju.

Kakšen je plan za naslednja leta?

V nedeljo končam s sezono, nato pa sledi mesec regeneracije, da se telo spočije in pripravi na naslednjo sezono. V novembru in decembru so planirani treningi za tehniko, nabiranje kilometrov, kondicije, velike količine različnih vaj ... vmes pa naj bi bile tudi višinske priprave.  V mesecih, ki pa sledijo pa se delo še zaostri in začnejo se tudi priprave na različna tekmovanja. Čakajo me naporni in težki meseci vendar se jih kljub vsemu veselim.

Imaš še kaj kontakta do domačega kluba?

Seveda! To si tudi želim, ker ne glede na vse je domače še vedno tisto najboljše :) Klubu sem vsekakor zelo hvaležna za vso podporo, ki sem jo imela pred odhodom in seveda tudi podporo, ki jo imam sedaj. Brez pomoči kluba in triatlonske zveze Slovenije, bi veliko težje sprejela odločitev za odhod v Alicante, saj so mi ravno v trenutkih dvomov stali ob strani.

Za katere vse klube torej nameravaš dirkati v 2017?

V naslednji sezoni  bom tekmovala tukaj za mojo novo ekipo na Univerzi v Alicanteju s katero sem začela novo poglavje v športni in študijski karieri. Vsekakor pa bom ostala zvesta domačem klubu torej Telemach Ljubljana. Še vedno bom tudi del francoske ekipe The Charentes, s katero bom tekmovala na tekmovanjih za Grand Prix Francije.

Že kak resen cilj v 2017?

Najprej si želim, da si moja glava malo odpočije od te sezone, potem pa se začne ponovno resno delo in k temu sodijo še plani tekem. Potihoma pa je trenutno moj cilj uvrstitev na člansko EP v Kitzbühel-u v mesecu juniju. Želim pa si nastopiti na čimveč evropskih pokalih.

Kdaj spet obiščeš Slovenijo?

Hmmm...o prihodu v Slovenijo še ne razmišljam :). Bom pa zagotovo prišla naslednje leto v mesecu juniju/juliju in ostala doma vse do septembra. Mogoče pa pridem okoli za božične praznike, kar je pa odvisno od plana treningov tukaj.

Za konec pa bi se rada še enkrat zahvalila tebi Mitja, celotnemu klubu, zvezi in pa vsem sponzorjem: On-running (Marjan Jauk), TopAtletu za izdelke High5 (Samo Rakuša), Adriatic Slovenici, Cycling United Ljubljana, Harmonia.si in pa odličnemu maserju Martinu Gradišku za vso podporo v tej sezoni.

Želimo ti vso srečo in upamo, da najdeš kakšno super varianto da pripeljemo naše mlade triatlonce na priprave v Alicante.