Dirkati je malo drugače kot trenirati; vzgled trenerjev bo vplival tudi na starše; duatlon Dobrna 2018

Pogled trenerja: piše Mitja Mori

Duatlon Dobrna je za nami in bil je lep dan tako in drugače. Lepo tekmovališče, ki sicer ne bo preneslo več 100 nastopajočih (a nič ne de, samo da ostane v koledarju), sončna sobota, veliko spremljajočih se dejavnosti in veliko animacije za otroke - vse kar družine potrebujejo, da speljejo dan brez prevelikega stresa :-). In če so blizu tekmovališča še toplice, potem zvečer potuješ domov z zelo utrujeno mladino in jih samo preneseš v posteljo. Rezultat starši:otroci v našem primeru 3:0 za starše :-)

Seveda se bom spotaknil predvsem v TKL nastope, saj vas je bilo zelo lepo videti - in to kamorkoli sem se obrnil, je tekal eden ali dva. In ves čas kar v dresih - že naročam nove, da boste lahko še spali v njih ;-). Skratka pohvala vsem trenerjem (da ne bom vseskozi samo ropotal), ki ste čez zimo delali zavzeto in zgodbo zapeljali bistveno širše kot zgolj v sodelovanje na tekmovanjih - dirkajte in pojdite domov - tega pri otrocih ne smemo zasledovati, ker v takšnem primeru bo to tek na kratke proge - to pa triatlon sigurno ni. Seveda sem malo nesrečen, da več naše rekreacije ne hodi po teh tekmovanjih, tako nas je samo nekaj #starejšiobčaniizTKL dirkalo, medtem ko ste ostali z grupo Hafi Ride krožili po Sloveniji - naslednjič pa na dirko, pa gremo magar s kolesom potem domov. Iztočnica za debato, saj tudi na TZS želimo vedeti odgovor zakaj ne in kako bi, itd.

Moji mladi tekmovalci upam, da ste se naučili, da je treba starejše spoštovati :-) ... tudi takrat, ko na treningu ne zmorejo več, saj tekma pomeni nekaj povsem drugega :-). No, malo vas moram pohecat, pa saj vem da iz super sprinta na sprint ni prav lahek prehod in Jakob M. je to že videl, saj je sredi drugega teka že na progi vpil, da ima krč :-). Urh evo pa so ti začeli dihati za ovratnik in samo še vprašanje časa je  ... edino če boš začel z njimi trenirati in boš mogoče zato postal na teku malo hitrejši. Da o kolesu ne govorim ... fantje, U23 na evropskih pokalih ni šala ... da o svetovnih ne govorim (ste videli tekmo v Melilli (rezultati) in post Matevža na FB (da je padel iz skupine na kolesu ... in ker Matevža poznate, veste tudi za kakšno klaso tekmovalca gre) ... vi se pa vozite kot jaz na 20 km ... to bo verjetno za kaj resnega premalo oz. upam, da je rezerve še kar nekaj ... picikl pod rit, pa gasa na trening! Filip in Nande vidva preveč kalkulirata, kako se bo tekma odvila - gasa na glavo, pa bo kar bo. Pogrešal sem vaju na kolesu! V Logatcu se vidimo na kolesu ... jasno? Lana P. si naredila lep skok od lani in glej da se ne ustaviš sedaj.

Razultati duatlon Dobrna - prijavim.se

No super sprintaši ste lepo preplavili tekmovališče in ko sem slišal komentarje, da ima TKL klubsko prvenstvo, mi je bilo všeč, čeprav jih je kar nekaj manjkalo ... no saj jih je v vseh klubih nekaj manjkalo, a še vedno ne razumem zakaj nekateri klubi sploh ne pridejo na tekmovanja. Ali pa mogoče vseeno malo razumem - pa kasneje o tem, da spet ne zatežim. Jakob M. lepa tekma, a slab zaključek in upam, da mami ni bila preveč huda, ko si se doma pojavil (zopet) z razbitim telefonom ... no vsaj imel si ga :-). Vsi ostali zasledovalci (Tjaž, Patrik, Jure, Gal, Ul, Jure M, Mai in Nevan) čestitke in sedaj imate tarčo, ki jo zasledujete - se pa ne bojim, dokler da vas najdem v prvi polovici rezultatov, da ste motivirani. Bolj pomembno je, da ste ekipa in to je najpomembnejše! Vse ostalo še pride, saj imate še nekaj kupov žgancov za pojesti, da boste res na pragu tekmovanj kot so sedaj Jakob M, Nande, Filip, Lana, Katja, Alja, ...!

Video Svet24

No pa še nekaj besed tistim, ki me vedno najbolj navdušijo - pa ne zato ker imam Maksa in Nika med njimi in ki sta bila 2. - eden od spredaj, drugi od zadaj - in zanimivo je, ko vprašam doma ali gre kdo na tekmo je tisti drugi od zadaj vedno ZA, tisti, ki je boljši, pa raje ne bi šel :-). In samo čakam, kdaj bo mlajši "pojedel" velikega :-) ... no prihaja še najmlajši, ki bo po prvih ocenah pojedel oba - vsaj iz vrtca mi tako sporočajo ker jim zmanjkuje porcij kosila :-). Tian bravo in bravo vsem ostalim TriKLijem (Miha, Samo, Maks, Nik, Val), ki ste uspešno zaključili tekmovanje in se potem še cel dan zabavali in skakali po napihljivcu, jedli sladkorno peno in palačinke z Nutello ... to je to in vedno znova nam pokažete, da je šport ZABAVA pred, med in po tekmovanju in da se moramo starši malo nakulirati, ko vas peljemo na štart.

SLIKE TKL album

In tukaj moram spet malo ropotati in ropotati po vseh trenerjih vseh klubov (tudi naši niso nikoli izzvzeti :-)). Trener v klubu je tisti, ki prenaša nivo obnašanja na najmlajše tekmovalce in mogoče še pomembnejše na starše. Da le ti spoštujejo sotekmovalce, se ne rinejo na štartu, spoštujejo red v menjalnem prostoru, se pazljivo peljejo na kolesu, itd. In ko vidim pobesnele starše na štartu, kako pre-intenzivno navijajo za svoje cicije in opazujem cicije, v kakšen stres jih s tem prekomernim navijaštvom porivajo, popolnoma razumem, zakaj nekateri starši nočejo, da njihovi otroci nastopijo na cici tekmovanjih. In ja spet ste na tapeti trenerji in vaš vzgled. Ko pridete zadnjo minuto in rečete otrokom "kar v prvo vrsto se postavi.", ko pripeljete zadnje minute otroke v menjalni prostor, ko preveč vzpodbujate tekmovalnost in uvrstitev ... vse to slabo vpliva tako na starše kot tudi na cicije. Saj se strinjamo, da želimo te cicije obdržati v našem športu? No potem se bomo morali pogovarjati tudi o tem in še več časa nameniti cici tekmovanjem, časovnicam, podati pravila organizatorjem, itd. No nekaj za premlevati ... in verjamem, da si vsi želimo isto ... rabimo pa recept, kako to doseči na otroški način - Z ZABAVO!